
NELER OLUYOR HAYATTA
ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü çoğu ticaret ortağına yönelik sert yeni karşılıklı tarifelerden geri adım atsa da, Çin ile olan ticaret savaşını daha da tırmandırdı.
Trump, Çin’den ithal edilen ürünlere uygulanan tarifeyi, Çarşamba günü yürürlüğe giren %104 seviyesinden %125’e çıkardı.
Pekin ise Trump’ın önceki tarifelerine karşılık olarak Çarşamba günü ABD ithalatına %84 oranında tarife getirerek misilleme yapmıştı. Çin, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında tırmanan bu ticaret savaşında “sonuna kadar mücadele etme” sözü vermeye devam ediyor.
PİYASA TEPKİSİ: Çin’in mavi çip hisselerini içeren CSI 300 Endeksi ve Hong Kong’un Hang Seng Endeksi, tarifelere karşı iç politika teşvikleri beklentisiyle ve devlet destekli hisse alımları sayesinde yükseldi.
YORUMLAR:
HONG HAO, HUAFU INTERNATIONAL CEO’SU, HONG KONG
“Şu anda bu, esasen teknik bir toparlanma. Açıkçası Trump dün geri adım attı. Aynı zamanda Çin ile müzakereye açık olduğunu da ifade etti. Çin tarafında ise bu sefer oldukça fazla özgüvenimiz olduğu çok net. Gerek misilleme duyurusu olsun, gerekse politika adımları, hepsi önceden iyi hazırlanmıştı.
2018’den bu yana geçen yedi yılın ardından, ABD’nin Çin’in toplam ihracatındaki payı önemli ölçüde azaldı. Artık eskisi kadar pasif değiliz. Bu toparlanmanın bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum.”
SAT DUHRA, JANUS HENDERSON INVESTORS PORTFÖY YÖNETİCİSİ, SİNGAPUR
“Dalgalanma henüz sona ermiş değil, ortam belirsizliğini koruyor ve bazı etkiler geri döndürülemez.
Çin ile yapılan görüşmeler, başlangıçtaki beklentilerden daha uzun sürecek gibi görünüyor – Çin’e olan yatırımlarımızı azaltmadık çünkü daha temel bir iyileşme görüyoruz ve Çin’in bu etkileri hafifletmek için kullanabileceği birçok aracı var.
Genel olarak nötr pozisyondayız. Çin’de yalnızca iki alanı beğeniyoruz – ucuz, yüksek büyüme potansiyeline sahip internet şirketleri ve cazip değerlemelere sahip yüksek getirili kamu işletmeleri.”
LIAM ZHOU, MINORITY ASSET MANAGEMENT KURUCUSU, ŞANGHAY
“Trump’ın keyfi politikaları, hem iç hem de dış baskılarla karşı karşıya kalacak, bu yüzden sürdürülebilir değil.
Daha yüksek tarifeler, ticaret açığı, sanayinin çöküşü ve kamu borcu gibi sorunları çözmez. Aksine, ABD ekonomisinde durgunluk yaratır ve ABD’nin egemen kredi itibarını zedeler.
Çin hisselerinde düşüş için sınırlı alan kaldı çünkü değerlemeler görece düşük. Ayrıca Çin, son yıllarda ABD’ye ekonomik bağımlılığı azalttı, gayrimenkul risklerini kontrol altına aldı, üretimi modernleştirdi ve teknolojik atılımlar gerçekleştirdi.”
JASON CHAN, BANK OF EAST ASIA KIDEMLİ YATIRIM STRATEJİSTİ, HONG KONG
“Tarifelerin açıkça Çin’i hedef aldığı belli olsa da, diğer ülkelere yönelik tarifelerin durdurulması hâlinde hâlâ biraz müzakere alanı var.
Piyasalar, en azından bazı görüşmelerin yapılabileceği yönünde hâlâ umutlu. Çin’in de yakın gelecekte ekonomiyi desteklemek ve tarifelerin etkilerini dengelemek için teşvik önlemleri açıklaması muhtemel.
Tarifeler eski seviyelere geri döner mi? Bu ihtimal oldukça düşük. Bu nedenle, piyasada kısa vadeli kazançlar olsa da, önceki seviyelere hızla dönülmesini ya da güçlü bir toparlanma yaşanmasını beklemiyorum.”
CHARU CHANANA, SAXO BAŞ YATIRIM STRATEJİSTİ, SİNGAPUR
“Bu duraklama Çin’e yönelik olmasa da, genel olumlu hava Asya piyasalarında, özellikle de Hong Kong’da yatırımcı güvenini artırdı.
Trump’ın tarifelerin zirveye ulaşmış olabileceğini ima etmesinin ardından, ABD-Çin anlaşmasına dair iyimserlik yeniden gündeme geldi…
Bu arada, Çinli yetkililerden büyümeyi desteklemek için sürekli iç teşvikler bekleniyor.
Ancak belirsizlikler sürüyor ve ticaret ağırlıklı efektif tarife oranı hâlâ artıyor. Önümüzdeki haftalarda müzakere haberleri ön planda olacağından dalgalanmalar yaşanması muhtemel.”
Yukarıda bir çok ekonomistin ve ilgilinin yorumlarını sizlere özetledim ama öyle bir anda yaşıyoruz ki tek başına ülkelerini yönetmeye hevesli olan otoriter insanlar hem Amerika’da hem Çin’de dolayısıyla bugünden yarını kestirmek çok zor benim 50 yıllık hayatımda edindiğim tecrübeye göre hiçbir konuda pozisyon almamak lazım daha doğrusu pozisyonunuzu değiştirmemeniz lazım geldiğine inanıyorum Bekle gör politikası en doğrusu şu anda….
Bugünler şans oyunları zamanı değil işini iyi yapmak beklemek tasarrufta bulunmak yapılması gerekenler bunlar